Voor de liefde van Bahrein naar Bergen op Zoom: ‘Het voelt hier als thuis’

Voor de liefde naar Bergen op Zoom verhuizen, Novia Kristiana deed het. De nieuwe inwoner van onze stad liet vorig jaar haar thuis Bahrein achter. Inmiddels woont ze hier al anderhalf jaar en begon ze in juni aan het volgende avontuur: het openen van haar eigen massagesalon. 

Novia groeide op in Bali en ging later werken in Bahrein, een eilandstaat in de Perzische Golf. Daar ontmoette ze haar Bergse vriend Rico van der Beek. Hij werkt bij SABIC en was tijdelijk in Saoedi-Arabië. “We kwamen elkaar op de datingappTinder tegen en spraken af”, vertelt ze. “Hij moest eigenlijk kort daarna terug naar Nederland, maar bleef door omstandigheden drie maanden langer.”

Inburgering

In de extra maanden dat Rico in Saoedi-Arabië was, sloeg de vonk over. Toen hij terug moest, bezocht Novia Bergen op Zoom. “Uiteindelijk besloot ik om hier te gaan wonen”, aldus Novia. “Ik regelde voor haar een Nederlands docent”, vult Rico aan. “In Bahrein volgde ze lessen. Daarna kreeg ze een inburgeringsgesprek en moest ze een examen afleggen in Dubai.”

Bergse cultuur

Na behoorlijk wat regelwerk kon Novia in februari 2020 eindelijk naar Nederland komen. Ze werd direct ondergedompeld in de Bergse cultuur. “Samen met Rico maakte ik voor het eerst Vastenavend mee”, vertelt ze lachend. “Wat ik me daarvan herinner? Iedereen was verkleed, droeg een gordijn en het was vooral heel koud. Winterse temperaturen kende ik niet. Ondanks dat, vond ik het erg leuk en gezellig.”

Nieuwe baan

Nederland ging in lockdown toen Novia hier pas een paar weken was. Ze moest een baan zoeken, maar dat was niet makkelijk. “Ik werkte zeven jaar als massagetherapeut en schoonheidsspecialiste in Bahrein en Bali”, vertelt ze. “Hier ben ik gaan schoomaken, dat deed ik in Zeeland. Ik moest anderhalf uur reizen met de bus en was iedere dag moe. Na een tijdje vond ik een baan in een massagesalon in Bergen op Zoom. Dat was erg leuk, maar door corona verloor ik al snel mijn baan.”

Een eigen massagesalon

Novia zette daarom een grote stap en besloot voor zichzelf te beginnen. “Masseren en mensen helpen met spierklachten is mijn passie”, legt ze uit. “Daarom opende ik in juni mijn eigen massagesalon in Bergen op Zoom: BaLi Shanti Massage. Hier geef ik ook een traditionele Balinese massage. Voor jezelf beginnen is een risico, maar als je het niet probeert, word je nooit je eigen baas. Ik wilde dit heel graag.”

Heimwee

Novia went steeds meer aan onze stad. Of ze heimwee heeft? “Nee, dat niet”, zegt ze. “Ik mis mijn familie, maar hier voelt het ook als thuis. Ik werd warm ontvangen door Rico’s vrienden en familie. Mijn Nederlands ontwikkel ik steeds verder. Ik kan het verstaan, maar ik vind het moeilijk om terug te praten. Ik ben dol op Bergen op Zoom, met alle natuur en rust die je hier vindt.”

Link naar origineel bericht.

1 reactie op “Voor de liefde van Bahrein naar Bergen op Zoom: ‘Het voelt hier als thuis’”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hallo kunnen we u helpen?